ارتودنسی

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که دندان ها و فک هایی را که در جای نامناسبی قرار می گیرند اصلاح می کند. دندان هایی که در جایگاه نامناسبی قرار می گیرند و شکل نامتعارفی دارند مشکلالات بهداشتی مختلفی ایجاد می کنند. تمیز نگه داشتن دندان ها سخت تر می شود. بیماری که دندان های نامرتبی دارد در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال قرار دارد. این وضعیت به دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد می کند و متعاقبا در طولانی مدت عوارض مختلفی به جا می گذارد.

 

اگر ارتودنسی برای بیماران دارای ناهنجاری های فک و دندان انجام نشود عوارض مختلفی برای بیماران بروز می کند. از جمله این عوارض می توان به پوسیدگی دندان ها، مشکلالات لعه ای، خوب جویده نشدن غذا و مشکلات گوارشی اشاره کرد. همچنین سر درد مشکلالات لTM و احساس درد در گردن و، شانه و پشت از دیگر عوارض ناهنجاری های فک و دندان و انجام ندادن درمان ارتودنسی می باشد. همچنین دندان های کچ و نامرتب به زیبایی ظاهر بیمار آسیب می زند ..

مزایای استفاده از درمان ارتودنسی عبارتند از دهان سالم، ظاهر لذت بخش، و دندانهایی که احتمالا طول عمر ببشتری دارند. متخصص درمان در این زمینه به نام ارتودنتیس یا همان متخصص ارتودنی شناخته می شود.

انواع درمان های ارتودنسی چه مزیت هایی نسبت به هم دارند؟

درمان های آرتودنسی به 2 گروه کلی تقیم می شود. یک گروه از درمانهای آرتودنسی برای تصحیح دندانها است و یک گروه از درمان ها برای رفع ناهنجاری فکی می باشد که در هر نوع از درمان ها نیاز به دستگاه مخصوصی برای رفع ناهنجاری می باشد. در صورتی که بیمار دارای ناهنجاری دندانی و یا فکی به موقع مراجعه نماید و همکاری خوبی داشته باشد، می توان مشکلات بیمار را به راحتی با ارتودنی درمان نمود ولیکن اگر بیمار به موقع مراجعه ننهاید و همکاری خوبی در حین درمان آرتودنی نداشته باشد و یا شدت ناهنجاری فکی بسهار زیاد باشد، ممکن است نیاز به جراحی فک برای رفع مشکل فکی وجود داشته باشد. در اینگونه موارد ابتدا بیمار تحت درمان ارتودنی قرار می گیرد و بعد از آن تحت جراحی واقع می شود.

چگونه متوجه می شوید که به ارتودنسی نباز دارید؟ فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودن می تو]ند تعیین کند که آیا شما می توانید از ارتودنسی استفاده کنید یا خیر. به کمک ابزارهای تشخیصی که شامل یک تاریخچه کامل پزشکی و دندانپزشکی هستند، یک مماینه بالینی، مدل های گچ دندان هایتان و تصویر برداری اختصاصی، یک پزشک ارتودنتیست می تواند تصمیم بگیرد آیا ارتودنسی نیاز دارید یا خیر و این ارتودنتیست است که می تواند طرح درمانی صحیحی برای رفع مشکل دندان ها پیشنهاد دهد.

 

اگر به یکی از وضمیت های زیر دچار هستید ممکن است نامزد انجام آرتودنسی باشید.

 

Overbite، زمانی که دندانهای فوقانی هم پوشانی عمودی .زبادی بر روی دندانهای ردیف پایین دارند

Underbite، به ظاهر "بولداگ" معروف است که در آن دندان های ردیف پایین خیلی جلوتر از دندان های فوقانی .قرار می گیرد و ردیف بالا بیش از حد عقب هستند

Crossbite، هنگام جویدن دندانهای بالا از بعد عرضی به درستی بر روی دندانهای پایین قرار نمی گیرند

Open bite، یا باز بودن بهن دو فک در ناحیه جلو عقب یا  کناره ها

Misplaced midline یا خط میانی نابجا - هنگامی که خط میانی دندان های فوقانی با خط میانی دندان های .پایینی در یک راستا قرار نمی گیرند

Spacing یا فاصله، فاهای بهن دندان ها که ممکن است بر اتر از دست دادن یک دندان یا حتی رشد ناقص یا عدم .رشد یک دندان به وجود بیاید

Crowding یا شلوغی دندان، زمانی که تعداد زیادی دندان (بیشتر از حد نرمال) در یک ردیف دندانی قرار می گیرند. این وضعیت منجر به روی هم افتادن دندانها میشود.

 

درمان با ارتودنسی چگونه است؟

 

انواع مختلفی از ابزار آرتودنی وجود دارد. ارتودنسی متحرک و ثابت که هر دو به تفییر وضعیت دندان ها و فکین کمک می کنند. دستگاه ارتودنی به آرامی فشاری بر دندان ها و فک وارد می کند که به مرور زمان تفییر دلخواه را ایجاد می نماید. شدت بدشکلی دندان ها و سن

 

و خصوصیات فیزیولوژیک بیمار مشخص می کند که کدام نوع ارتودنسی برای درمان انتخاب شود. این متخصص ارتودنسی آست که در هر مرحله با معاینه وضعی بیمار روش درمان با ارتودنسی را تعیین و اجرا می کند.

 

سوالات متداول آرتودنسی

 

1-تفذیه در دوران ارتودنی باید چگونه باشد؟

 

در طی این دوران از خوردن ذرت و تنقلات، مواد خوراکی رنگی، و خوراکی های سفت و سخت خودداری کند. در مقابل مواد غذایی سرشار از کلسیم و مواد معدنی و ویتامین ها را مصرف کنید. خوردن نوشیدنی های خنک نیز می تواند در طی این دوران لذت بخش باشد

 

2-در صورت شل شدن و یا کنده شدن براکت ارتودنی چه کنیم؟

 

در این مواقع با متخصص ارتودنسی معالج خود تماس بگیرید و یک وقت اورژانسس معاینه ارتودنسی بگیرید. در صورتی که نسبت این موارد سهل انگار باشید در طول درمان آرتودنسی خود اختلالال ایجاد می کنید.

 

3-چطور براکت ارتودنی را تمیز کنیم؟

 

برای تمیز کردن براکت های ثابت ارتودنسی آز مسواک و براش مخصوص ارتودنسی کمک بگیرید. همچنین دقت

 

کنید استفاده از دهانشویه های کلرهگزبدین طی این دوران منجر به زرد شدن دندان ها می شود. بنابراین از دهانشویه مناسب دوران ارتودنسی استفاده کنید تا از زرد شدن دندان ها جلوگیری کنید.

 

4-آیا براکت ارتودنی برای گفتار مشکل ایجاد می کند؟

 

در روزهای اولیه درمان ارتودنی ممکن است بیمار کمی نوک زبانی صحبت کند اما با گذشت چند روز بیمار به براکت ارتودنسی عادت می کند و می تواند به راحتی کلمات را تلفظ کند. این وضعیت ممکن است در ارتودنی لینگوال یا پشت دندانی کمی بیشتر طول بکشد.

 

5-هر چند وقت یک بار باید برای معاینه آرتودنسی مراجعه کنیم؟

 

بسته به نظر متخصص ارتودنسی معالج این بازه زمانی ممکن است از هر دو هفته تا هر دو ماه متییر باشد. متخصص ارتودنی پس از هر جلسه ویزیت بیمار زمان مناسب بعدی را به او یادآوری می کند. این بازه زمانی ویزیت ارتودنی بسته به نوع درمان و مرحله درمان ارتودنسی متفبیر خواهد بود.

 

بهترین سن برای ارتودنسی چه زمانی است ؟

 

توصیه می شود به محض اینکه متوجه هرگونه ناهنجاری فک و دندان در کودک شدید او را به نزد متخصص ارتودنی ببرید. حتی اگر کودک شما زیر 8 سال است. با مراجعه زود هنگام می توانید آمادگی لازم برای شروع یک درمان ارتودنی حساب شده را کسب کنید. بهترین سن برای ارتودنسی از شروع 8 سالگی تا قبل از بلوغ کودک است. اما این بدان معنا نیست که افراد بالای 14 یا 18 سال نمی توانند از درمان ارتودنی بهره ببرند. درمان ارتودنسی بزرگسالان ممکن آست در مقایسه با ارتودنی کودکان زمان بیشتری ببرد.