پروتز دندان

پروتز دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

 

از وظایف پروتزها میتوان به جایگزینی دندان از دست رفته و جلوگیری از عواقب منفی از دست دادن دندان اشاره کرد. از دیگر کارکردهای آن اصلاح نواقص داخل دهان از جمله فقدان یک دندان یا بخشی از آن و یا از دست رفتن بافت های دهان ماند فک و کام است.

 

پروتز ثابت:

 

پروتز تابت دندان به پروتزی گفته می شود که به دندان یا ایمهلنت متصل می شود. نحوه اتصال این نوع پروتز می تواند با چسبهای مخصوص این کار یا پیچ باشد. تنها دندانپزشک معالج می تواند این پروتز را از دهان خارج کند. پروتز ثابت میتواند از مواد مختلفی ساخته شود.

 

مواد سازنده پروتز ثابت:

 

روکش یا بریچ سرامیک متصل به فلز(PFM): در این نوع پروتز ابتدا فریم یا چارچوبی از فلزات مخصوص (تیتانیوم، پالادیوم و یا طلا) که به روکش یا بریچ ثبات میدهند ساخته میشود سپس لایه ای از سرامیک دندانی برای بازسازی ظاهر و سطح جونده پروتز به این فریم متصل میشود.

 

روکش با بریچ تمام سرامیکی : در این نوع پروتز فلز به کار نمیرود و کل روکش از سرامیک ساختنه میشود .

 

پروتز یا دندان مصنوعی متحرک

 

دندان مصنوعی وسیله آی متحرک برای جایگزینی یک یا چند دندان آز دست رفته است. دو نوع پروتز متحرک وجود دارد: پروتز پارسبل و پروتز کامل. هما نطور که از نامش پیداست ، پروتزهای کامل جایگزین تمام دندانهای از دست رفته می شوند در حالیکه پروتزهای پارسیل جایگزین یک یا چند دندان از دست رفته می شونددر حالی که بقیه ی دندانها هنوز در حفره دهان باقی مانده اند.

 

سالهاست که از پروتزهای پارسیل برای جایگزینی گروهی از دندان ها یا چند دندان پراکنده در فک بالا یا پایین استفاده می شود. بسته به نیاز هر بیمار، پروتزهای پارسیل متنوعی وجود دارد. دندانهای مصنوعی پارسیل به دندانهای باقیمانده متکی می شوند

 

پروتزهای کامل از نظر ساخت و شکل ظاهری مشابه پروتزهای پارسیل هستند. تنها تفاوت در ابن است که پروتزهای کامل جایگزین مجموعه کاملی از دندانها می شوند در حالیکه پروتزهای پارسیل فقط جای چند دندان را می گیرند.

 

دندان مصنوعی جایگزین یک دندان یا دندانهای از دست رفته می شود

 

بهبود زیبایی و عملکرد را فراهم می کند و ساخت آنها در مقایسه با سایر محصولات ارزان تر است برای حفظ سلامت مطلوب دهان و دندان بابد به طور مکرر دندان مصنوعی برداشته و تمیز شود

 

دندان های مصنوعی ممکن است در حین خوردن و صحبت کردن حرکت زیادی داشته باشند و جویدن غذاهای سفت و سخت را تقریبا غیرممکن سازد.

 

برای رفع محدودیت ها، ممکن است دارندگان دندان مصنوعی رزیم خود را تفییر دهند.

 

پروتزهای نامناسب ممکن است به دلیل حرکت مداوم در حین عملکرد ، در دهان زخم و درد ایجاد کنند